Foto: Manus

Jonathan Floyd skal skrive årets viktigste låt

Årets viktigste låt skrives, som den gjør hvert år, av ungdommen. Vi har bedt dere sende inn tanker, følelser, håp og bekymringer for fremtiden. Hva slags verden er det dere vil leve i? Valget av hvilken artist som skal samle tankene deres, finne uttrykket for dem og produsere låta, er vanligvis vanskelig. Årets artist var et selvsagt valg.

Årets viktigste låt er i trygge hender

Jonathan Floyd slo gjennom som artist under pandemien, og er med andre ord et ferskt tilskudd til den norske stjernehimmelen. Siden gjennombruddet har det bare gått én vei for 21-åringen fra Oslo: I 2021 ble han utnevnt til årets nykommer på P3 Gull, han har fått en sekser på terningen i VG, blitt A-listet på P3 og klatret til 25. plass på Norges Topp 50-liste.

Dette er en merittliste få artister på hans alder kan vise til. Årets viktigste låt kunne altså neppe vært i tryggere hender. Han tar oppgaven på dypeste alvor, og han befinner seg i en posisjon som gjør at få, om noen, har like gode forutsetninger for å løse oppgaven som ham.

– Jeg er jo ganske ung selv. Så jeg tror jeg vil kunne relatere til mange av bidragene som blir sendt inn. Så på én måte føler jeg at jeg snakker litt for meg selv også – dette er min generasjon, sier Floyd.

Norges nye R&B-yndling har helt siden han var liten hatt et ønske om å spille på VG-lista. Da han var seks år gammel så han Michael Jacksons legendariske «Thriller»-video sammen med moren. Derfra var det ingen vei tilbake.

– Da tenkte jeg «åkei, sånn skal jeg bli – jeg skal bli artist». Det er det sterkeste musikkminnet jeg har, og det har hatt stor innflytelse på meg. Musikk betyr alt for meg. Det er det eneste jeg kan. Jeg droppa ut av skolen fordi det aldri var noe alternativ for meg å skulle drive med noe annet enn musikk, så jeg har på en måte ikke noe valg lenger, ler han.

En ære å få oppdraget

De aller fleste som jager en artistkarriere i Norge går med en drøm om å innta scenen på VG-lista. Det gjelder også Floyd. Å opptre på VG-lista har vært et mål så lenge han kan huske. Nå som drømmen realiseres, er det likevel ikke det å skulle stå på VG-lista-scenen som er det viktigste for ham. Det som står i hodet på ham nå, er å forvalte de innsendte tankene og følelsene på en måte som er oppgaven verdig.

– Det er virkelig en ære å få oppdraget. Det er ekstremt kult; en utrolig hyggelig oppgave å få. Likevel går jeg løs på oppgaven med en viss ærefrykt. Det aller viktigste er at de som har vært med på å skrive låta liker den. Jeg vet ikke om låta kan forandre noe som helst. Jeg håper selvfølgelig det, men jeg vil uansett sørge for at folk føler at de blir hørt, og at de kan få utløp for tankene og følelsene sine gjennom denne låta.

Her kan du sende inn ditt bidrag – og være med på å skrive Årets viktigste låt

Den dårlige selvtilliten, og veien til den gode

Av erfaring kan vi regne med at en del av de innsendte bidragene vil dreie seg om dårlig selvtillit og tvil. Dette er følelser som også er gamle kjenninger av Jonathan Floyd.

– Jeg kan ha dårlig selvtillit rundt det meste. Det går litt i bølger. Når det gjelder musikken er det hele tiden ting jeg er usikker på. Jeg kan tenke «shit, er jeg egentlig god nok til å synge», eller «kommer jeg til å skrive denne låta bra nok» – alt mulig, egentlig.

– Og så får man jo input hele tiden – på nye stiler, hva som er fett og så videre – så begynner jeg å lure på om kanskje stilen min er ræva; jeg har jo ikke de riktige klærne! Så jeg har hatt mye dårlig selvtillitt opp igjennom, ler han.

Selv om selvtilliten går i bølger, mener den unge artisten at bølgedalene nå har blitt både grunnere og lenger imellom. I alle fall ligger båten mer stabilt i sjøen nå enn tidligere.

– Den dårlige selvtilliten ligger vel der, men jeg har blitt flinkere til å ignorere tankene og følelsene som springer ut av den. Det er ikke så viktig for meg lenger om jeg føler meg som den feteste i den eller den sammenhengen. Man må bare klare å drite litt i sånne ting.

Ungdom på konsert med armene i været en sommerkveld

Foto: Manus

Håp og bekymringer i Jonathans verden

Det er ikke bare det at Floyd er ung selv som gjør at han tror han kan relatere til ungdommens håp, bekymringer og fremtidsvisjoner. Han er ikke fremmed for bekymringer selv.

– Jeg bekymrer meg selvfølgelig for klimaet. Og så er jeg bekymret for hvor sterkt grep teknologien har om min generasjon, for hvor oppslukt vi blir av den, og hvordan verden rundt oss havner i andre rekke.

Floyd forklarer videre at han er redd teknologien tar overhånd, slik at man glemmer at man lever nå.

– Det er trist. Jeg håper det er en trend som er mulig å snu, og at det ikke går så langt som jeg frykter. Selv bruker jeg veldig lite teknologi. Jeg er sykt dårlig til å svare på telefonen, ler han (dette fikk vi nemlig demonstrert journ. anm.).

– Jeg minner hele tiden meg selv på at jeg er nødt til å roe ned, gi slipp på telefonen og bare ha det bra her og nå.

Ser lyst på fremtiden, tross alt

Vi lever i en skremmende tid. Det er krig i Europa, og klimaendringene henger hele tiden over oss. Det preger Floyd, akkurat som det preger alle andre i hans generasjon.

– Det er dritvanskelig å forholde seg til. Men jeg tror det er viktig å klare å glemme det i blant. Da vil du i alle fall ha det bedre med deg selv der og da, og da vil det også være lettere å se lysere på fremtiden. Og det er jo en forutsetning for å gjøre noe konstruktivt.

– Jeg har tatt meg selv i å lese nyheter konstant, følge med på sosiale medier – hele tiden holde meg oppdatert på det som skjer. Hvis man legger det litt fra seg, så letter det, og ting føles litt bedre, sier han.

Selv vil han ikke spå fremtiden, men det er ingen tvil om at Floyds håp er intakt.

– Jeg håper selvfølgelig at ting vil gå veien; at folk vil klare å snakke sammen og at det fortsatt vil finnes en god verden å leve i når jeg er voksen, og når mine barn er voksne. Det er vanskelig å snakke om, sier han.

Floyd blir ettertenksom. Intervjuet nærmer seg slutten, og han avslutter med å understreke at han ikke bare har håpet. Han har også troen.

– Vi kommer selvfølgelig til å møte store utfordringer, og det kommer til å skje mye som vil være vanskelig. Men jeg er positiv. Jeg tror vi kommer til å være her, og jeg tror vi har en evne til å gjøre det beste ut av situasjonen, hva enn den måtte være. Vi lander på beina – det er jeg ganske sikker på. Det er mye som er dritskummelt for tiden, men det kommer til å gå bra. Jeg tror det kommer til å gå bra.

Her kan du sende inn ditt bidrag – og være med på å skrive Årets viktigste låt

Årets viktigste låt
er deres!

Fortell oss om dine håp og drømmer for fremtiden.

100/100

Takk for ditt bidrag!

Lukk takkemelding

Du er awesome! Låta vil få live-premiere på VG-Lista 2022. Stay tuned…

Trenger du noen å snakke med?

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Hos ung.no har de samlet gode tjenester for deg som ønsker å chatte med noen. Her kan du finne informasjon om dine rettigheter, muligheter og plikter. Du kan selv velge tema og se hvilke tjenester som er tilgjengelig.

Ung jente er på mobiltelefonen