Foto: Tyler Nix on Unsplash

Musikk er magisk

Visste du at musikk kan ha magiske egenskaper, og at musikkterapi er en godkjent behandlingsform innenfor mental helse?

Du har sikkert kjent hvordan musikk kan påvirke deg til å bli glad eller trist, men visste du at nettopp den effekten kan være så sterk at den brukes i terapi? De kjemiske reaksjonene som musikk setter i gang i hjernen vår har blitt forsket på lenge, og selv om det fortsatt forskes mye på området er musikkterapi i dag en godkjent behandlingsform.

“Når vi hører på musikk aktiveres hele hjernen”

Musikk kan gi personer med depresjoner økt livskvalitet, bedre humør og selvfølelse fordi musikk motiverer og gir glede, energi og håp. Musikk kan til og med få deler av hjernen som er ødelagte eller passive til å fungere igjen. Effekten av musikk kan være både kortsiktig og langsiktig.

Tenåringsgutt med høreklokker som ser ned på mobilen sin

Foto: Ilias Chebbi on Unsplash

Når vi hører på musikk aktiveres hele hjernen. Musikk er som en slags rundkjøring som hjelper de forskjellige hjernefunksjonene til å samarbeide bedre, forklarer Viggo Krüger. Han er forsker, musiker og musikkterapeut, og har jobbet mye med ungdom.

Lyd er følelser

Lydsignaler styres rett til den emosjonelle delen av hjernen og setter i gang en kjemisk reaksjon.

Når belønningssystemet aktiveres frigjøres blant annet hormonene dopamin og endorfin – ofte kalt lykkehormoner fordi de utløser positive følelser (de samme hormonene utløses for eksempel når vi trener eller danser). Men for å få positiv effekt av musikk er det ikke likegyldig hvilken musikk du hører på. Det bør være musikk du har et positivt forhold til, musikk som gjør deg glad og som du forbinder med gode opplevelser, minner og mennesker du er glad i.

Folkemengde står foran scenen og filmer en konsert med mobiltelefoner.

Foto: Kilian Munch

Positive bivirkninger av musikk

  • Booster energinivået ⚡
  • Gjør deg glad 🌈
  • Virker avslappende 😌
  • Motiverer 💪
  • Bedrer humøret 😀
  • Reduserer stress 💆
  • Demper angst og uro ✌
  • Bedrer konsentrasjonsevnen 🤓
  • Bedrer søvnkvaliteten 💤
  • Kan gi fravær av smerter og symptomer ✨

Her kan du lese mer om musikk og musikkens virkning på oss.

FHI - Musikkterapi kan redusere symptomene på depresjon Mental helse - Dans hver morgen Forskning.no - Musikkterapi bekjemper stress UIB - Musikk åpner kroppens eget apotek Tidsskriftet - Med musikk på hjernen

Årets viktigste låt
er deres!

Fortell oss om dine håp og drømmer for fremtiden.

100/100

Takk for ditt bidrag!

Lukk takkemelding

Du er awesome! Låta vil få live-premiere på VG-Lista 2022. Stay tuned…

Trenger du noen å snakke med?

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Hos ung.no har de samlet gode tjenester for deg som ønsker å chatte med noen. Her kan du finne informasjon om dine rettigheter, muligheter og plikter. Du kan selv velge tema og se hvilke tjenester som er tilgjengelig.

Ung jente er på mobiltelefonen